Bu Yazımızda Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?, Bekçi Alımı, Bekçi Olma Şartları, Bekçilik Başvurusu, Bekçilik Görevleri Detaylar Yazımızda.
Kamusal alanlarda gece vakitleri güvenliğin sağlanılması amacıyla görev yapan kişilere bekçi denir.Bekçi olmanın ilk adımı ise bekçilik başvurusu ile gerçekleşir. Gece kartalları olan lakaplarının hakkını verirler. Suçların işlenmesini önlemeleriyle kolluk güçlerine yardımcı olurlar. Bekçilerin görevleri esnasında silahlı olmaları gereklidir. Hatta gerekli durumlarda silahlarını kullanma yetkisine de sahiptirler. Mahallelerde ,caddelerde,parklarda,peronlarda daha birçok yer bekçilerin çalışma alanlarıdır. Toplumsal alanlarda suçların işlenmesi için caydırıcı rol oynarlar. Dolayısıyla bekçiler,aynı zamanda jandarma,zabıtave polis gibi kolluk güçlerinin,müdahele etmemeleri gereken durumlarda müdahale ederek onlara yardımcı olurlar.
İnsanların huzurunu bozan olaylardan uyuşturucu satılması olaylarına kadar birçok suç unsuru durumlara müdahale ederler. Fakat bekçilik başvurusu yapmadan evvel şu durumu göz önünde bulundurarak başvuru yapılmasında yarar var. Bekçiler emniyet teşkilatlarında görev almalarına rağmen,görev ve yetkileri bazı noktalarda sınırlıdır. Görev vakitleri yalnızca gecedir. Genel olarak akşam saat 22:00 ile sabah 06:00 arası mesai saatleridir. Bekçilik başvurusunu yapmadan önce ne tür görevleri ve yetkileri olduğu bilgisine sahip olunmalıdır. Ayrıca herkes bekçilik başvurusunu yapamaz. Bu başvurunun yapılabilmesi için gerekli koşulların da sağlanması gereklidir. Gereki şartları sağlamayan başvurular zaten değerlendirmeye alınmamaktadır.
Bekçilerin tıpkı emniyet teşkilatındaki diğer kolluk kuvvetleri gibi birçok vazife ve sorumlulukları vardır. Valilik izniyle gündüzleri de çalışma ihtimalleri olan bekçilerin bekçilik görevleri sırasıyla aşağıdadır.
Bekçilik görevleri dikkate alınarak kendine güvenen ve bu prensiplere uyabilen kişilerin başvuru yapmaları gerekir. Bekçiler bu görevlerine ek olarak, doğal afetlerin verdiği zararları gördükleri durumlarda,yangınların olması durumunda itfaiyeye haber vermelidir. Mahalle içerisindeki vakalarla ilgilenme işi de bekçilere düşmektedir. Örneğin kuduz olan hayvanları belediyeye götürmeliler. Mahalleye belediye işlerine zarar verenleri tespit edilmesi durumunda kolluk güçlerine haber vermeliler.
İnsanların yardıma ihtiyacı olduklarını gördüğünde hemen yardıma koşmalıdırlar. Örneğin doğum,ölüm,kaza gibi durumlarda muhtaç durumda olanların imdadına koşmalılar. Dolayısıyla bekçi olacak kişilerin suçları engelleyecek kadar güçlü muhtaçlara yardım edecek kadar merhametli delillerin kaybolmasını önleyecek kadar adaletli olmaları gerekir. Mahallede,sokakta elektirk,su ve doğalgaz arızalarının oluşması durumda hemen yetkili kişilere bildirmeliler.
Bekçiler kolluk güçlerinin sahip olduğu yetkilere sahip değildir. Örneğin arama yetkileri yoktur.Kişilerin üstlerini,araçlarını özel eşyalarını arama yetkisi bekçilerin değil kolluk güçlerinindir. Dolayısıyla bekçiler, bekçilik görevleri hasebiyle kolluk güçlerinin vazifelerine karışmamalıdır. Ancak çok acil ve aşırı mecburi durumlarda bu yetkileri kullanabilirler. Zaruri bir durum olmadan arama yapılmasının tespiti halinde savcılığa suç duyurusu yapılabilir. Bekçilerin,bekçi olmayı düşünenlerin bu tür durumlara dikkat etmeleri gerekir.
Bekçilerin yapmış oldukları işlerden sonra başvuru yapmanız için önemli bir durum daha var ki bu da bekçi olmanın getirdiği şartlardır. Bu önemli işi herkese yaptırılmaması çok normaldir. Çünkü büyük incelik,dikkat ve sabır gerektiren bir iştir. Dolayısıyla bekçi alımı yapanlar özellikle bu şartların sağlanıp sağlanmadığına dikkat ederler. Bekçilik başvurusunu yapacak kişilerin ;
Bu tür bekçi olma şartları haricinde,kişiler toplumda kötü biri olarak tanınmamalıdır. Siyasi partilerde üyeliği ve üyelik hakları bulunan kişilerin başvuruları olumsuz olarak değerlenebilir. Bekçilik başvurusu yapacak olan kişilerin sağlık muayenesi yapmaları zorunludur.
Bekçilerin yıllık izinleri çalıştıkları senelere göre değişmektedir. Bir ile on beş yıl çalışma süresi olan bekçilerin yıllık izinleri yirmi gündür. On beş ile otuz yıl çalışma süresi olan bekçilerin yıllık izinleri ise otuz gündür.
İç İşleri Bakanlığı,talep doğrultusunda bekçilik vazifesi için sayı belirler. Daha sonra bekçi alımı için Polis Akademisi’ne bilgi sunulur. Polis Akademisi bu bilgi doğrultusunda taleplere göre bekçi alımının gerçekleşeceği şehirleri ve kontenjanları açıklar. Bütün bu kademeler tamamlandıktan sonra başvurular alınmaya başlanır. İlk olarak Polis Akademesi’ne ait web siteden ön başvuru yapılır. Ücret ödemeleri tamamlanıp ön başvuru değerlendirmesi gerçekleştikten sonra şahsi başvurular başlar. Bu şahsi başvurularda adayların sınav merkezine gitmeleri gerekir. Fakat sınav merkezine başvuru için gidildiğinde cep telefonu,ses kaydedici gibi cihazları bulundurmamalıdır. Bekçilik başvurusu genel olarak beş aşamada gerçekleşmektedir. Bekçilik başvurusunun tamamlanması için lazım olan aşamaları aşağıda bulabilirsiniz.
Bekçi adaylarının söz konusu sitede başvuruyla alakalı her türlü bilgileri görmeleri mümkündür. Adaylar,sınav tarihleri,başvuru koşulları,sınavın nerede yapılacağı,başvuru ücreti,başvuru için gerekli evraklar gibi bilgilerin hepsini Polis Akademisi’nin web sitesinden öğrenebilirler. Bekçi adayları detaylı olarak bekçilik başvurusu nasıl yapılır adımları yukarıdaki gibidir. Kişiler,bütün bu adımları detaylı öğrendikten sonra başvuru için gerekli evrakları hazırlamalılar.
Pinterest Sayfa Linkimiz: https://tr.pinterest.com/pin/591308626061728664/
848
Harika229
Çok İyi125
İyi0
Kötü0
Eh İşte0
Çok Kötü
Bende başvurdum nasip olur inşallah