Bu Yazımızda Boyun Tutulması Nedir?, Boyun Tutulması Neden Olur?, Boyun Tutulması Nasıl Geçer?, Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir, Boyun Tutulması Egzersizleri, Boyun Tutulmasına Bitkisel Tedaviler, Evde Boyun Tutulmasına ve Ağrısına Çözüm Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Boyun tutulması nedir?, kafatasının altından omuz bölgesinin üst tarafına kadar olan bölgede görülen ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır. Genellikle omuz bölgesinde görülen bu tutulma bazı zamanlar baş ve kollara yayılabilir. Boyun tutulmasına oldukça sık rastlanılır ve yapılan araştırmalarda on yetişkinden birinde boyun tutulması olduğu görülmüştür. Boyun tutulması, genellikle yavaş yavaş ortaya çıksa bile çoğu zaman aniden belirebilir.
Boyun tutulması kişiden kişiye değişmektedir, yani bazı kişilerde sadece boyun ağrıması ile sürerken bazı kişilerde ise mide bulantısı, baş dönmesi ve başta rahatsız edici ağrılar olarak görülebilir. Boyun tutulmasından kurtulmak için birçok yöntem ararız ama öncelikle boyun tutulması neden olur? Diye düşünüp boyun tutulmasının nedenini bulmalıyız. Peki boyun tutulması neden olur? İnceleyim.
Boyun tutulmasının nedenleri, kişiden kişiye farklılık gösterir ve boyun tutulmasının oldukça fazla nedenleri vardır. Boyun tutulması her bireyde görülmesinin yanı sıra kadınlar da erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Boyun tutulması süresi her bireyde farklılık gösterir ve boyun tutulması süresine göre 3 gruba ayrılır;
Birçok nedeni olan boyun tutulmasını etkileyen faktörler;
Genetik faktörler genellikle genç bireyler de görülür. İlerleyen yaşlarda diğer etkenler daha önemli hale gelir ve böylelikle genetik etkisi azalır.
Ruh sağlığı (örn. Depresyon, anksiyete vs.) veya sosyal faktörleri (örn. İşle ilgili memnun olmama, arkadaşlar ile anlaşamama vs.) olan kişilerde boyun tutulması daha sık görülmektedir aynı zamanda boyun tutulmasının geçmesi biraz zaman almaktadır.
Yaşam tarzımız sağlımız açısından çokça önemlidir. Sigara, hareketsiz yaşam, obezite, yanlış uyku pozisyonu vs. gibi yaşamımızda yer alan faktörler boyun tutulmasını etkiler. Bunun yanı sıra bisiklet süren kişilerde boyun tutulmasının daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Boyun tutulmasına neden olan diğer faktör ise çalışma pozisyonlarıdır. Çalışma esnasında hareketsiz kalmamaya ve boynu bükülmüş bir şekilde oturmamaya dikkat edilmelidir.
Trafik kazası, spor kazaları vs. gibi kazalarda geçirilen travmalar sonucunda boyun tutulmaları görülmektedir.
Menenjit, Romatoid artrit ve kanser gibi hastalıklar boyun tutulmasına neden olabilir.
Boyun tutulmasının nedenleri genel olarak bu faktörler arasındadır. Peki boyun tutulması nasıl geçer?
Boyun tutulması her on kişiden birinde görülen yaygın bir hastalıktır. Öncelikle boyun tutulmasının geçmesi için kasların gevşemesi gerekmektedir ve bunun için kas gevşetici, ağrı kesici kullanabilirsiniz. Eğer boyun tutulmalarınız ilaçlar ya da egzersizler ile geçmiyorsa, farklı tedavi yöntemleri denenmelidir. Bu tedaviler;
Boyun tutulmalarınız bir kaza sonucunda oluştuysa tedavi için doktorunuzun önerileri daha etkili olacaktır, fakat normal sebepler ile oluştuysa evde boyun tutulmasına ve ağrısına çözüm bulabilirsiniz. Bu çözümler;
Evde çok rahat bir şekilde egzersiz yaparak boyun tutulmasından kurtulabilirsiniz. Düzenli yapılan egzersizler sonucunda hem daha iyi hissedersiniz hem de boyun tutulması yaşamazsınız.
Bitkisel çaylar ve bitkisel yağlar sizi rahatlatacak aynı zamanda boyun ağrılarınızı azaltacaktır.
Bir buz torbası alıp, ağrıyan bölgenize en fazla 20 dakika bastırmanız boyun tutulmanıza iyi gelecektir. Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise, buzu biz bez yardımı ile uygulayın aksi takdirde vücudunuz da buz yanığı oluşabilir.
Masaj, kan dolaşımını arttırarak kasların gevşemesine yardımcı olur. Böylelikle boyun tutulmanız en kısa sürede geçecektir.
Boyun tutulması egzersizleri, boynunuzun gücünü ve esnekliğini geliştirerek ağrınızı azaltabilir ya da boyun tutulmasını önleyebilir. Boyun tutulması için egzersizler;
Ayaklarınız yere değecek, sırtınız düz ve omuzlar aşağıda olacak şekilde rahatça oturun. Boynunuzu göğsünüze doğru bükün ve 2 saniye bekleyin. Daha sonra başınızı tavana dikin ardından 2 saniye tavana bakın. Boynunuzu dönderin ve 2 saniye bekleyin bunun ardından boynunuzu diğer tarafa dönderip 2 saniye de öyle bekleyin. Kulaklarınızı boynunuza değdirmek için başınızı eğin, 2 saniye bekleyin ve aynı şeyi diğer tarafınıza da yapın. Nazikçe yaptığınız bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.
Ayaklarınız yere değecek, sırtınız düz ve omuzlar aşağıda olacak şekilde rahatça oturun. Esnemenizi dengelemek için bir elinizi oturduğunuz zeminin yan tarafına bırakın veya kalçanızın altına yerleştirin. Başınızı dengeli ve yavaş bir şekilde kolunuza doğru eğin. Daha sonra kulağınızı omzunuza doğru getirin ve bu hareketi gerginlik hissedene kadar yapın. Gerginliği yoğunlaştırmak için diğer elinizi başınıza yerleştirin ve 30 saniye bekleyin. Her iki taraf için iki kez tekrarlayın.
Ayaklarınız yere değecek, sırtınız düz ve omuzlar aşağıda olacak şekilde rahatça oturun. Bir elinizi arkanıza koyun. Burnunuzu diğer omzunuza getirmek için başınızı eğin. Bu hareketi yaparken omzunuzda ve boynunuzun arka kısmında gerginlik hissetmelisiniz. 30 saniye bu şekilde bekleyin ve bu hareketi diğer tarafınıza da uygulayın.
Ayaklarınız yere değecek, sırtınız düz ve omuzlar aşağıda olacak şekilde rahatça oturun. Başınızın öne veya arkaya doğru eğilmesine izin vermeden çenenizi içeriye doğru çekin. 10 saniye bekleyin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın.
Birçok sebepler ile meydana gelen boyun tutulması, bitkisel tedavi yöntemleri ile kısa sürede geçer ve boyun tutulması oluşumunu en aza indirir. Boyun tutulmasına bitkisel tedaviler;
Biberiye yağı içerisinde bulundurduğu enzimler sayesinde ağrı kesici ve kas gevşetici özelliği göstermektedir.
Uygulama:
Lavanta, harika kokusunun yanı sıra ağrı kesici özelliğine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde boyun tutulmasının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Uygulama:
Bir diğer bitkisel çözümümüz olan kekik çayı, ağrı kesici özelliğine sahiptir.
Uygulama:
Zerdeçalın kan dolaşımını hızlandırma, iltihap sökme gibi özellikleri vardır ve bu özellikleri sayesinde kasların gevşemesine yardımcı olur.
Uygulama:
Elma sirkesi, boyun tutulmasını önleme konusunda oldukça etkilidir.
Uygulama:
18
Harika6
Çok İyi11
İyi0
Kötü0
Eh İşte0
Çok Kötü