Bu Yazımızda Çocuklarda Konuşma Becerisi Nasıl Artırılır?, Çocuklarda Dili Geliştiren Yöntemler, Çocuğun Konuşma Gelişimini Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler, Bebeklerde Dil Gelişimi, Çocukların Geç Konuşma Nedenleri, Dil Gelişimi İçin Aktiviteler, Çocuklarda Konuşma Becerisini Geliştiren Etkinlikler Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Çocukların konuşma becerileri bebeklik dönemlerine kadar uzanır. Bir anne ve babanın çocuklarının konuşmalarına olan etkisi büyüktür. Ebeveynler çocuklarda konuşma becerisi nasıl artırılır sorusunu çocukların bebeklik dönemlerinde onlara hangi oyunları oynadığına nasıl davrandıklarına bağlıdır. Özellikle adeta monitöre bağlı yaşayan bebeklerin, çocukların konuşma becerilerinde dolayısıyla de dil gelişimlerinde birçok olumsuz etkilerin olduğunu izlemek mümkündür. Bu monitör kimi zaman bir televizyon olurken kimi zaman cep telefonu ya da tablet olabilir. Çocuklarda Boy Uzatan Besinler Burada ebeveynlere önemli bir görev düştüğü söyleyen çocuk hastalıkları uzmanları, çocukları sakince monitörlerden çekilip onlara şarkılar söylemeyi, oyunlar oynamayı tavsiye etmektedir. Örneğin bir bilmece oyunu çocukların ilgisini her zaman çekecektir.
Teknoloji çağında doğup büyüyen Z kuşağı bebekleri, çocukları, gençleri zamanlarının neredeyse tamamını internet dünyasında harcama potansiyeline sahiplerdir. Uzmanlar bu noktada ebeveynlere 3 yaş sınırını hatırlatmaktalar. Bir çocuğun üç yaşına gelene kadar televizyon, telefon, bilgisayar, internet dünyasıyla alakalı bir bağı olmamalıdır. Bu sınırın dikkate alınmaması durumunda çocukta dil gelişimi sorununu ön plana çıkartacaktır. Unutmayın her şeyden önce sağlık ve sağlık için tedbir almak özellikle dünyadan henüz haberdar bile olmayan bebekleri korumak ebeveynlerin büyük görevidir.
Ebeveynseniz ve çocuğunuzda dil geliştirme sorunu varsa ayrıca çocuklarda dili geliştiren yöntemler arıyorsanız derin bir nefes alın ve sakin kalın. Çünkü daha önce denenmiş ve bilinen en iyi bazı yöntemleri sizlerle paylaşacağız.
Çocuk henüz ağız hareketlerinin farkına varmamış olabilir. Bu yüzden ona ağız hareketlerinin var olduğunun farkına vardıran bir yöntem uygulayın. Birlikte aynanın karşısına geçin ve ona güzel bir şiir okuyun. Ağzınız hareket ettikçe çocuk sizin bu hareketinizi tekrar etmeye çalışacaktır. Bir çocuk için resimli hikaye kitabı çok renkli ve eğlenceli bir vakit geçirme aracıdır. Metanetli ve Özgüvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir Ebeveyni olarak çocuğunuzla her gün belli bir vakit resimli hikaye kitaplarını inceleyin ve bir şeyler anlatın. Evcilik oynayın ve oyunlar oynarken çocuğunuza da roller verin. Banyo yapılan yeri suyun içerisini eğlenceli ve neşeli bir hale getirin. Onunla ilgilenirken şarkılarla şiirlerle güzel sözlerle ilgilenin.
Metanetli ve Özgüvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir
Bir çocuğun konuşma gelişimini hızlandırmak için yapılması gerekenler anne babaların bu tüyoları dikkate alması açısından oldukça önemlidir. Çok geç kalmadan henüz küçük yaştan itibaren dil gelişimi zayıf çocukları güçlendirmek de bir o kadar mühimdir. Bunun için onları sosyal ortamlardan uzak tutmamak gerekir.
Çocuklarla beraber sosyal aktivitelerle iç içe olmanın da dil gelişimi üzerine faydaları vardır. Ebeveynler olarak çocuğunuzla her daim sohbet edin, konuşun pes etmeyin, hikayeler anlatın. Hatta çocuğunuza yüksek sesle kitaplar okuyun ve ardından okuduğunuza dair onu konuşturacak ilgisini çekecek sorular sorun. Gerçek kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Şarkılar söylemek ve bununla beraber ritim tutmak çocukları bu işe dahil etmek konuşma gelişimini hızlandıracaktır. Çocuklara ne yemek istersin, sana ne almamı istersin, hangi kitabı okuyalım gibi cevap vermeye teşvik edici sorular sorun. Çocuğunuza bir kelime öğretin. Çocuğunuz anlaşılır kelimeler kurduğunda ona sürprizlerle ödüllendirin.
Bir anne ve babanın hayatlarındaki en değerli varlıkları bebekleridir. Bebeklerde dil gelişimi ilk 12 ay boyunca temel dönem olarak adlandırılır. Bu dönem yalnızca dil gelişimi değil konuşma gelişimi açısından da bu şekildedir. Bebekler ilk altı ay süresi boyunca herhangi bir kelime çıkaramazlar. Yani bu süreçte bebeğin konuşması beklenmeyen bir durumdur. Fakat konuşmaması demek hiçbir şekilde ses çıkarmaması demek değildir. Agulama dediğimiz anlamsız sesler ve ma, ba gibi sesler çıkarması normaldir. Bebek dokuzuncu aya geldiğinde ve genellikle dokuzuncu aydan sonra çıkardığı sesler konuşma niteliğini taşıyan sesler halini alır. Artık agulama durumundan bir bebek gibi konuşma deyimine dönüşür.
Bebek bir senesini doldurduğu zaman da anne, baba, mama, dede gibi temel kelimeleri çıkarmayı başarır. Bu süreçlerden itibaren üç yaşına kadar bebeğin dil gelişimi devam eder. Bebeğin bu süreçte devamlı konuşmaya teşvik edilmesi, ona kitaplar okunması ve gösterilmesi, şarkılar söylenip oyunlar oynanması dil gelişimine olan etkisini arttıracaktır. Hatta bu sayede üç yaşından sonra o bebek artık bir çocuk haline gelerek dilini düzgün bir şekilde kullanmayı başaracaktır.
Çocuklar konuşma becerilerini üç yaşına kadar bir temele oturturlar. Üç yaşına kadar ve sonrasında da çocuğun konuşmasına dair bir kıpırtı yoksa sakin kalarak çocukların geç konuşma nedenleri hangi sebepten kaynaklanıyor detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Üç yaşından sonra da halen kendini yeterince ifade edemeyen ya da kelime dağarcığı zayıf olan çocuklar bu sorunla karşı karşıya kalarak ebeveynlerini endişeye düşürürler. Çocukların geç konuşması ya da halen konuşamaması elbette bazı sebeplerden kaynaklanır. Genel olarak bu sebepler aşağıda yer alan listedeki gibidir.
gibi sebepler çocukların geç konuşma nedenlerinden bazılarıdır.
Çocukların akıcı bir şekilde konuşması ve dil gelişimi için aktiviteler yapılmaktadır. Bu aktiviteler yaş gruplarına göre farklılık gösterir.
0-1 Yaş Grupları İçin Aktiviteler
Bu yaş grubunda yer alan bebeklerle iletişim kurmaya ve konuşmaya çalışın. Örneğin nesneleri tanıtabilirsiniz. A, bak burada ne varmış bardak mı varmış gibi cümleler kurarak bebekle oyun oynamak dil gelişimi için önemli bir etkinliktir.
1-2 Yaş Grupları İçin Aktiviteler
Bu yaş grubunda yer alan çocuklarla renkleri, kavramları, şekilleri tanıyabilecek oyunlar oynanması tavsiye edilir. Çocuklarla bol miktarda oyun oynanması çocuğun dil gelişimi ve akıcı konuşması için faydalı olacaktır. Ebeveynler bu yaş aralığında çocuklarla sebep sonuç ilişkileri içeren muhabbetler kurabilir. Çocuğun sosyal bir yaşamı olması da önemli etkenlerden bir tanesidir. Beraber ve bol miktarda gezmek, gezerken cisimlerin neler olduğunu öğrenmek de bebeğin konuşması açısından etkili bir yöntemdir.
2-3 Yaş Grupları İçin Aktiviteler
Çocuk artık kitaplarla tanışmak, hikayeler dinlemek için uygun yaştadır. Ebeveynlerin çocuklarına kitap okuma aktivitesini rutin hale getirmeleri yararlı olacaktır. Fotoğraf albümlerini incelemek, parmak kukla oyunları oynamak, çiçek yetiştirmek veya çiçek toplamak gibi etkinlikler çocuğun dil gelişiminde etken rol oynayan aktivitelerdendir.
Bir annenin ve babanın çocuklarda konuşma becerisini geliştiren etkinlikler ayarlamak için sağlıklı iletişim kurduklarından emin olmaları gerekir. Z kuşağı denilen dijital çağın faydalarından yararlanılarak dijital oyunlar oynanabilir. Dil pratiklerini çocuğa yaptırmak için bunun bir oyun olduğu söylenebilir. Ev içerisinde konuşması için konuşma egzersizi oyunları oynatılabilir. Doğru yanlış oyunu bu egzersiz için güzel ve yerinde bir etkinliktir. Bununla beraber çocukla tekerleme yarışmaları düzenlenebilir hatta anlat ve dinlet oyunu oynanabilir. Oyun sonunda kazananın ödül kazanacağını dile getirmek de çocuklar için bir teşvik olacaktır. Ebeveynlerin sakin ve sabırlı bir şekilde çocuklarıyla bol bol vakit geçirmeleri, gezmeleri, kitap okumaları ve birçok etkinliği beraber yapmaları çocuklarda konuşma becerisini geliştirmekle beraber arttıracaktır.
Pinterest Sayfa Linkimiz: https://tr.pinterest.com/pin/591308626070499206/
409
Harika118
Çok İyi37
İyi0
Kötü1
Eh İşte0
Çok Kötü