Bu Yazımızda Diş Eti Kanaması Nedir?, Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?, Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?, Çocuklarda Diş Eti Kanaması, Diş Eti Kanaması Farklı Hastalıklardan Kaynaklanabilir Mi?, Diş Eti Kanaması Tedavisi, Diş Eti Kanaması Doğal Tedavi Yöntemleri, Ilık Tuzlu Su, Ilık Süt, Papatya Çayı, Adaçayı, Hindistan Cevizi Yağı, Karanfil Yağı Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Diş eti kanaması toplumda en sık karşılaşılan diş sorunlarından biridir. Bu sorun için ister doktora gidebilirsiniz, isterseniz aşağıdaki doğal tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Hastalığınız ileri boyutlardaysa kesinlikle vakit kaybetmeden bir diş hekimine görünmelisiniz.
Dünyada en sık görülen diş eti sorunlarından biri olan diş eti kanaması, diş plağının ileri boyutlara ulaşmasıyla gingivits adı verilen saydam bakteri plaklarının oluşmasına sebep olur. Gingivits plağının diş etine ulaşmasıyla iltihap meydana gelir. İltihap damarları tıkadığı için herhangi bir baskı halinde diş eti kanaması olur. Diş plağı ise düzensiz diş fırçalama ve ağız bakımından kaynaklanmaktadır.
Diş eti kanaması, tıpkı diş iltihabında olduğu gibi tedavi edilmezse tüm vücudun işleyişini bozabilecek seviyeye gelebilir. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Diş eti kanaması genellikle diş fırçalarken veya fırçaladıktan sonra farkedilir. Diş fırçasının renginin kırmızıya dönmesi veya tükürülen macunun renginin kırmızı olması ve ağıza kan tadının gelmesi belirtiler olarak görülebilir.
Ayrıca diş eti kanamasında damarlar tıkandığı için diş etinde dil ile hissedilir boyutta şişmeler meydana gelebilir. Şişme sonrasında diş etlerinde ağrı/sızı duyulabilir. Diş eti kanaması belirtileri arasında en belirgini doğal olarak kanama olmasıdır. Herhangi bir şekilde bu kanamayı gördüğünüz takdirde gecikmeden hemen tedavi yoluna gitmelisiniz.
Diş eti kanaması, diş plağının diş etinde iltihaba sebep olmasıdır. Yani diş eti kanamasının en büyük sebebi de diş eti iltihabıdır.
Tek sebebi diş eti iltihabı değildir. Aşağıdakiler de diş eti kanaması sebepleri olarak görülmektedir;
Çocuklarda ve ergenlerde de diş eti kanaması görülebilmektedir. Çocuklardaki diş eti kanaması genellikle yararlanmalardan ve bakımsızlıktan kaynaklanmaktadır. Ağız bakımının düzensiz ve yetersiz olması, dişlerin sert bir şekilde fırçalanması ve sert cisimleri ısırması ve yemesi kanamaya sebep olabilir. Bunun dışında tırnak yeme alışkanlığı olan çocuklarda da diş eti kanaması görülebilmektedir.
Gebelik döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de hormonal değişiklikler sebebiyle diş eti kanaması oluşabilmektedir.
Diş eti kanaması genellikle yukarıdaki sebeplerden kaynaklanır. Lösemi, hemofili ve diyabet hastalıkları için diş eti kanaması bir belirti olarak görülebilir. Tedavilere rağmen diş eti kanaması durmuyor diyorsanız, bu hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için acil olarak doktora görünmeniz gerekir.
Diş eti evde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Diş eti kanaması genellikle iltihaptan kaynaklandığı için ilk olarak doktora görünülmeli ve iltihaptan kurtulmanın yoluna bakılmalıdır. İltihaptan kurtulmak ve diş etlerini rahatlatmak için geçici veya alternatif olarak uygulayabileceğiniz bazı doğal tedavi niteliğinde bitki çayları ve diğer gıdalar vardır.
Düzenli ve doğru bir şekilde ağız ve diş bakımının yapılması hastalığın çok geçmeden ortadan kalkması için yeterli olabilir. Bu nedenle diş hekimi tarafından uygulanacak olan bir tedavi veya sizin uygulayacağınız doğal tedavilerden önce mutlaka ağız ve diş bakımınızı bir adım önde tutun ve yeterli özeni gösterin.
Günde en az 2 kez olmak üzere dişlerinizi fırçalayabilir, misvak ve diş ipi kullanabilirsiniz.
Hastalığınız ileri boyutlara ulaştıysa doktorunuz diş eti kanaması tedavisi için ilaç verebilir. Eğer hastalığınız ileri boyutlarda değilse aşağıdaki evde uygulanabilecek olan doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz;
Ilık tuzlu su grip ve nezle gibi hastalıklarda kullanıldığı gibi diş ve diş eti hastalıklarında da kullanılabilir. Mikroplara karşı etkili olan tuzlu suyu hazırlamak için kaynamış ve ılık hale gelmiş olan suyu bir su bardağı olacak şekilde bardağa dökün. Ardından 1-2 çay kaşığı tuz ilave edin ve iyice karıştırıp bu su ile ağzınızı yavaşça çalkalayın ve gargara yapın. Tuzlu su ile günde 1-2 kez gargara yapmanız yeterli olacaktır.
Diş etlerinizde oluşan şişlik sebebiyle ağrı/sızı olabilir. Ilık süt rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda diş eti kanamasının yavaşlamasını ve durmasını da kolaylaştırabilmektedir.
Diş eti kanaması için önerilen en etkili çaylardan biri papatya çayıdır. Doktorlar tarafından verilen ilaçlar kadar etkili olduğu söylenmektedir.
Papatya çayı hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 2-3 çay kaşığı papatya ilave edin ve ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika kadar demleyin.
Bu çayı her yemekten sonra içebilirsiniz. Eğer dişleriniz hassas ise soğuduktan sonra gargara olarak kullanabilmeniz de mümkün.
Kan sulandırıcı ilaçlara ihtiyacınız varsa adaçayı tedavisini okumadan geçebilirsiniz. Çünkü adaçayının kan durdurucu özelliği bulunmaktadır. Kanının devamlı ince olması gerekenler için bu durum tehlikeli olabilir.
Adaçayı diş ve diş eti iltihabına ve ağızdaki mikroplara karşı etkilidir.
Adaçayı hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı atın. 5 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra süzerek bardağa boşaltın.
Doğal tedavi olarak diş rahatsızlıklarında uygulanan yöntemlerin başında hindistan cevizi yağı da gelmektedir. Diş eti kanaması için iltihap giderici ve anti-mikrobiyel özelliği ile hindistan cevizi yağını da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Günlük veya iki günde bir 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağını 10 dakika kadar ağzınızda dolaştırmanız yeterli olacaktır.
Zararlı bakterilerin uzaklaştırılması, iltihabın atılması ve ağrıların azalması için karanfil yağı kullanmanızda fayda var.
1 çay kaşığı kadar hindistan cevizi yağı ve 2-3 damla karanfil yağını iyice karıştırın. Bu karışımı günde 1 veya 2 kez diş etlerinize sürün. 6-8 dakika kadar beklettikten sonra ağzınızı iyice yıkayın.
Yukarıdaki diş eti kanaması doğal tedavi yöntemlerini uygulamanız halinde kendinizde olumsuz etkiler hissediyorsanız kullanmayı bırakın. Bıraktığınız halde daha da rahatsız olursanız veya kalp, kanser vb. ciddi bir sağlık sorununuz var ve düzenli olarak ilaç alıyorsanız mutlaka bir doktora görünün ve sorduktan sonra bu yöntemleri uygulayın.
Diş eti kanaması herkeste görülebilecek bir rahatsızlıktır. Farklı hastalıklardan kaynaklanabileceğini düşünerek panik yapmayın. Ağız ve diş bakımı ile yukarıdaki alternatif yöntemleri uygun şartlarda doğru bir şekilde uygulayın. Eğer bir düzelme yoksa ve hastalık ilerlediyse bir diş hekimine gidin.
138
Harika125
Çok İyi7
İyi0
Kötü0
Eh İşte0
Çok Kötü