Bu Yazımızda Horlama Nedir?, Horlama Neden Olur?, Horlama Nedenleri Sebepleri, Horlama Nasıl Geçer?, Horlamaya Ne iyi Gelir Bitkisel Çözüm, Horlama Nasıl Tedavi Edilir? Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Horlama nedir? Horlama, havanın boğazda oluşan gevşemiş dokulardan geçerek o dokuları titretmesi ve bu titreme sonucu ortaya çıkan boğuk ve sert sestir. Horlama özellikle erkeklerde ve kilo problemi olan bireylerde görülür. Bunun yanı sıra her birey horlayabilir fakat bu horlama her gün oluyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Horlamanın tehlikeli olup olmadığı, türüne, sıklığına ve şiddetine bağlıdır. Horlamanın türleri:
Seyrek Horlama: Bu horlama gayet normaldir ve her bireyde görülebilir. Bu horlama için tedavi tavsiye edilmemektedir. Bu horlama için uyku pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.
Birincil Horlama: Haftanın 3 gecesinde veya daha fazla görülür. Uyku bozukluğuna sebep olmuyorsa tıbbi tedavi tavsiye edilmez. Bitkisel çözümler, yaşam tarzı değişikliği gibi tedavileri deneyebilirsiniz.
OSA Horlama: Sağlık açısından tehlikeli olan bu horlama türü için tedavi tavsiye edilmektedir. OSA horlama, yüksek tansiyon, diyabet, depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer bu horlama türüne sahip olduğunuzu hissediyorsanız ve her gün horluyorsanız doktora görünmeyi ihmal etmeyin.
Horlama problemi her toplumda görülmektedir. Peki horlama neden olur? inceleyelim.
Horlama nedenleri nelerdir? horlama, dokuların titreşmesi ile oluşmaktadır. Horlamanın, ağız anatomisi, alkol tüketimi, kilo gibi birçok nedenleri vardır. Genel olarak horlama nedenleri:
Ağız Anatomisi: Kalın, yumuşak veya düşük bir damağa sahip olmak horlamaya neden olabilir.
Burun Problemi: Kronik burun tıkanıklığı ve burundaki eğri kıkırdaklar horlamaya neden olabilir.
Uyku Eksikliği: Yeteri düzeyde uyuyamamak boğazın daha fazla gevşemesine neden olur böylelikle horlama gerçekleşir. Uyku düzeninize dikkat etmenizde fayda var.
Uyku Pozisyonu: Yerçekiminin boğaz üzerine olan etkisi hava yolunu daraltır ve horlamaya neden olur. Aynı zamanda horlama en yüksek sırtüstü uyurken duyulur. Bu sebeple sırtüstü uyumamaya dikkat edin.
Horlamaya neden olan diğer sebepler:
Gibi nedenler de horlamaya sebep olmaktadır.
Horlama nasıl geçer? Horlamanın geçmesi bazen bir yastık düzeltmek kadar kolay olsa da bazen daha çok uğraştırabilir. Horlamanın geçmesi için birçok yöntem vardır. Bazı yöntemler cerrahi işlem gerek bazıları cerrahi işlem gerektirmez. Bu horlamanın şiddetine ve büyüklüğüne bağlıdır. Horlamayı geçiren etkenler:
Davranış değişiklikleri: Davranış değişiklikler, en kolay yöntem olarak görülse de aslında en zor olanıdır. Çünkü bir insan alışık olduğu bir davranışı hemen bırakamaz. Bu sebeple zor olarak görülmektedir. Davranış değişikliklerinden kilo alımı da horlama probleminin başlangıcı haline gelebilir. Kilonun yanı sıra uyku pozisyonunu düzeltmek, sigarayı bırakmak, gece uyumadan hemen önce ağır besinler tüketmemek vs. gibi seçenekler de horlamanın geçmesine yardımcı olacaktır.
Yastık Değiştirme: Yastıklarda biriken tozlar horlamanıza sebep olabilir bu sebeple sık sık yastık kılıfınızı değiştirmeye özen gösterin. Aynı zamanda yastığınızı yüksek yaparsanız horlamanız düzelecektir.
Dental cihazlar: Horlama, boğazdaki daralmış bir alanda sıkışan hava sonucunda şiddetlenebilir. Daralmaya sebep olan etken, uyku esnasında dil ve damağın geriye doğru düşmesidir. Bunu önlemek dental cihazlar kullanabilirsiniz. Tasarlanan bu cihazlar yani aparatlar damağı yukarı ve ileriye doğru tutmak için tasarlanmıştır.
Burun cihazları ve ilaçlar: Burun geçişleri dar olan insanlarda horlama görülmektedir. Burun cihazları ve ilaçlarla bu horlama azaltılabilir.
Horlamaya ne iyi gelir? horlama, tedavi yöntemleri çok olan bir hastalıktır. Cerrahi tedavi gerekmeyen küçük horlamalarınızı bitkisel yollarla çözebilirsiniz. Horlamayı önleyen bitkisel çözümler;
Burun tıkanıklığı veya göğüste oluşan daralma horlamaya neden olabilir. Sağlık açısından birçok faydası olan nane yağı, sinüslerin de açılmasında faydalıdır. Bitkisel bir yöntem olan nane yağını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Horlamanızı azaltacak ve horlamanın önüne geçecek olan ada çayı kürü, yapılış bakımından da oldukça kolaydır. Bir cezvenin içerisine 1 su bardağı su ve 4-5 yaprak adaçayı atın ve bu kaynatın. Kaynayan çayınız demlenmeye bırakın ve demlendikten sonra içerisine 1 çay kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı karbonat atıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu kürü her gün günde iki kez burnunuza birer damla ile damlatın. Bu kür sizi çok rahatlatacaktır.
Altınmühür bitkisi horlama probleminde kullanılan bitkisel yöntemlerden biridir. Altınmühür bitkisi soğuk algınlığına, burun tıkanıklığına iyi gelir ve bu nedenle horlamanızı engellemektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi içinde oldukça faydalıdır.
Burun tıkanıklığına iyi gelen tuzlu su kürü, bir tutam tuz ile yarım su bardağı kaynar su karıştırın. Karışım soğuduktan sonra günde 2 kez olmak şartıyla burun deliklerine sıkılır.
Vücudun her yerine iyi gelen zeytinyağı, aynı zamanda horlama gidericidir. Bir bardak suya bir çay kaşığı zeytinyağı koyun, biraz zencefil ekleyin. Elde ettiğiniz bu kürü uyumadan 1-2 saat önce tüketin. Böylelikle daha konforlu uyku uyuyabilirsiniz.
Ağrı kesici özelliğine sahip olan okaliptüs, göğüste oluşan soğuk algınlığına da iyi gelir. Horlama probleminin tedavisi olsan okaliptüs yağını, kaynatılmış suya 1-2 damla damlatarak suyun buharını içinize çekebilirsiniz. Bu işlemi uyumadan 30-40 dakika önce yapmanız daha etkili olacaktır.
Horlama nasıl tedavi edilir? Horlama problemlerinde cerrahi, ilaç ve bitkisel yöntem tedavileri kullanılmaktadır. Horlama problemi yaşıyorsanız ilk önce bir doktora başvurmalısınız ve horlamanızın şiddetini ve şikayetinizi anlatmalısınız böylelikle tedavi süreciniz daha belirgin hale gelmiş olacaktır. Eğer horlamalarınız kısa ve değişken ise doktorunuz büyük ihtimalle size yaşam tarzınızda değişiklik göstermenizi önerecektir. (Örn. Yastık düzeltme, uyku pozisyonu değiştirme, sigara ve alkol kullanımı vs. gibi) Horlama nasıl tedavi edilir? İnceleyelim.
Burun cerrahisi: Eğer burun tıkanıklığına neden olan eğriler varsa, bu eğri kıkırdaklar cerrahi yöntemler ile düzeltilir. Böylelikle horlama problemi çözülmüş olacaktır.
Radyofrekans cerrahisi: Diğer yöntemlere göre daha güvenilir olan radyofrekans cerrahisi, yumuşak damağı sertleştirir ve gerginleştirir. Bu tedavi sürecinde hasta daha çabuk iyileşir ve horlama problemi ortadan kalkar.
Ağız Plakları: Diş hekimleri tarafından yapılan bu plaklar dilin arkaya doğru hareket etmesini engeller. Böylelikle horlama gerçekleşmez. Yapılan bu plağı her gece düzenli olarak kullanmanız tavsiye edilir.
Laup cerrahisi: Bu tedavi diğer tedavilere oranla daha zordur. Çok fazla tavsiye edilmeyen bu yöntemle yumuşak damak lazer aracılığıyla yakılır. Cerrahi işlem olan bu tedavi yöntemi zor bir süreçten oluşmaktadır.
Maksillomandibüler ilerletme: Bir diğer adı ‘’çift çene ameliyatı’’ olan bu tedavi yönteminde alt çene ve üst çene kemikleri ileri alınır. Cerrahi bir işlem olan bu tedavi çenenizi düzelterek horlama probleminizi ortadan kaldırır.
Bu tedavilerin yanı sıra özel tedavilerde vardır. Bu özel tedaviler;
Gibi tedavilerde varır. Horlama problemlerinizden kurtulmak istiyorsanız öncelikle bir doktora görünün ve tedavi yönteminize ona göre karar verin.
7
Harika2
Çok İyi2
İyi0
Kötü0
Eh İşte0
Çok Kötü