Bu Yazımızda Nefes Darlığı Nedir?, Nefes Darlığı Nedenleri Nelerdir?, Nefes Darlığı Neden Olur?, Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Uygulanır?, Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi, Akciğer Kaynaklı Nefes Darlığı Nedenleri, Kalp Kaynaklı Nefes Darlığı Nedenleri, Sabakut Nefes Darlığı Nedenleri, Kronik Nefes Darlığı Nedenleri Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Tıp dilinde dispne olarak adlandırılan nefes darlığı yeteri kadar nefes alamama durumudur. Nefes darlığı en basit haliyle solunum güçlüğü yaşamaktır. Solunum güçlüğü yaşandığında nefes alamama durumunun zorluğundan dolayı stres de yaşanır. Kalp ritminin hızlanması ve nefes almak için daha fazla çaba harcanması nefes darlığını zorlu bir durum haline getirir.
Nefes darlığı aniden başlayıp kaybolabileceği gibi uzun süreli de yaşanabilir. Hayatında hiç nefes darlığı yaşamamış kişiler hızlı koşmak ya da başka nedenlerden ani ve geçici nefes darlığı sorunu yaşayabilir. Ancak tekrar eden ve sağlığı zorlayan nefes darlığı sorunlarının altında başka nedenler yatıyor olabilir.
Bu nedenle nefes darlığı sorunu ciddiye alınmalı ve nedenleri mutlaka araştırmalıdır.
Nefes darlığı akciğer ve kalp kaynaklı olabileceği gibi sabakut ve kronik nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir.
Akciğer kaynaklı nefes darlığı nedenleri;
Kalp kaynaklı nefes darlığı nedenleri;
Sabakut nefes darlığı nedenleri;
Kronik nefes darlığı nedenleri;
Bunlar dışında nefes darlığı nedenleri; akciğer kanseri, obezite, verem, panik atak, diyafram sorunları olarak sıralanabilir.
Nefes darlığının yukarıda saydığımız gibi birçok farklı nedeni olabilir. Nefes darlığı hangi nedenden kaynaklanıyorsa ona göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Örneğin alerjik astımdan kaynaklanan nefes darlığı tedavisinde alerjiyi ve atakları önleyecek ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Ancak akciğerde sıvı toplanması gibi sorunlardan kaynaklanan nefes darlığı sorunları cerrahi müdahale gerektirebilir. Nefes darlığı tedavisi ancak sorunun nedeni keşfedildikten sonra uygulanabilir. Astım Nasıl Tedavi Edilir Bunun için de bir dizi test ve araştırma yapılması gerekmektedir. Efor testi, akciğer filmi gibi kontrollerle hastanın nefes darlığı sorununun kaynağı ortaya çıkarılır ve gerekli tedavi önerilir.
218
Harika169
Çok İyi255
İyi1
Kötü4
Eh İşte0
Çok Kötü