Bu Yazımızda Prostat Kanseri, Prostat Kanseri Belirtileri, Prostat Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır, Prostat Kanserinin Tedavi Evreleri, Prostat Kanserinden Korunmak, Prostat Kanseri Risk Faktörleri, Prostat Kanseri Evreleri, Prostat Kanseri Tedavisi Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden birisidir. Her kanser türündeki gibi prostat kanseri de sağlıklı hücrelerin üretiminin bozulması halinde tümör adı verilen doku kitlesinin oluşması durumudur.
Prostat kanseri evreleri vardır. Erken evrede teşhis edilmesi halinde kanserin tedavisinde başarı sağlama oranı yüksektir. Genel olarak 40’lı yaşlarda görünen kanser erken yaşlarda da görülebilir. 40 yaşından itibaren kişilerin kontrol ettirmesi önemlidir.
Prostat kanseri tedavisinin erken başlanması için kanser belirtileri incelenmesinin dikkatli yapılması ve belirtilerin görünmesi halinde tedavinin hemen başlanması gerekmektedir. Prostat kanseri belirtileri şu şekildedir:
Prostat kanseri belirtileri bu şekildedir. Bu belirtilere sahip olan kişiler zaman kaybetmeden doktora gitmelidir.
Prostat kanseri teşhisi birçok yol ile yapılmalıdır. Bu yöntemler şöyledir:
Prostat kanserinin tedavisi vücutta yer alan yaygınlığa göre yapılmaktadır. Bunun için Prostat kanseri evresi oldukça önemlidir. Doktor hangi evrede olduğunu bilmeden tedaviye başlamaz. Prostat kanserinin iki evresi bulunmaktadır. Klinik evre ve patolojik evre olarak.
Klinik evre, doktorun fiziksel muayenede bulunarak ve kanserin teşhisi için uyguladığı işlemlerin biyopsi gibi, laboratuvar testleri gibi sonuçlarına bağlı olarak hastalık hakkında genel bilginin oluştuğu evredir.
Patolojik evre, ameliyat ile alınan doku incelenir. Patolojik evre, klinik evreden sonra gelir ve daha doğru sonuçlar sunar.
Bütün kanser türlerinden korunmak için temel koşul sağlıklı yaşamdır. Prostat kanseri yaşamamak için korunmanın yolları şu şekilde sıralanabilir:
Bu maddelere dikkat ederek prostat kanserinden kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca bu maddeler sadece prostat kanserinden değil diğer birçok kanser türü için de dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Her kanser türünün risk faktörleri vardır. Prostat kanseri risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır:
Prostat kanserine yakalanmak konusunda risk faktörleri yukarıdaki şekildedir.
Prostat kanseri yayılma durumuna göre evrelerden oluşmaktadır. İlk evrede, tümör prostat içindedir. Rektal muayene uygulanırken hissedilmez. 2. evre ve 3. evrede tümör prostat içinde kalmaya devam eder. Ancak tümör saldırgan bir hal alır. Parmak ile muayene yapılırken hissedilir.
4. ve 5. evrede prostat kanseri artık prostatın dışına taşar. Seminal keselere yayılır. Henüz lenf bezlerine ve kemiklere yayılmaz. Son evrede, kanser bu evrede daha çok yayılma gösterir. Mesaneye, rektum ve çevresinde yer alan dokulara yayılmaya başlamıştır. Lenf bezlerine ve kemiklere yayılma gösterir.
Prostat kanseri tedavisinde 4 yöntem vardır.
Aktif izleme, prostat kanseri genel olarak yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle bazen tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kanser başka bölgelere yayılmadıysa tedavi önerilmez. Doktor aktif izlemeyi uygun görerek aktif izleme gerçekleştirir. Belirli zaman dilimlerinde tetkiklerle hasta izlenir. Gerekli görülmesi halinde tedaviye başlanır.
Cerrahi tedavi, ameliyatta prostat bezi tamamen çıkartılır. Bu ameliyatın yan etkileri vardır. Yan etkileri arasında geçici olarak ya da kalıcı olarak idrar kaçırma gözlemlenebilir. Cinsel ilişki için gerekli sertleşme yaşanmayabilir.
Radyoterapi, ışı tedavisidir. Yüksek enerji ışınları ile kanser hücrelerinin yok edilmesi hedeflenir. Cerrahi tedavinin uygulanması sonucunda bölgede kalan kanser hücrelerinin yok edilmesi için yapılır.
Hormon tedavisi, prostat kanserinin büyümesinin nedeni erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonun fazlalığıdır. Büyümenin engellenmesi için testosteron kaynağı ortadan kaldırmak amaçlanır. Hormonun azalması ile kanser büyümesi yavaşlar. Yan etkileri arasında cinsel istek kaybı, kemiklerde erime gözlemlenebilir.
515
Harika163
Çok İyi152
İyi0
Kötü1
Eh İşte0
Çok Kötü