Bu Yazımızda Regl Nedir?, Regl Sancısı Nasıl Geçer?, Adet Düzensizliği Nedir?, Adet Düzensizliği Neden Olur?, Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?, Adet Neden Duzensiz Olur?, Adetin Sık ve Seyrek Görülme Nedenleri , Adet Uzun Sürerse Ne Olur?, Adet Düzensizliği Kaç Yaşına Kadar Sürer?, Sık Adet Görmenin Nedenleri Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Regl nedir? rahimdeki kan ve dokunun her ay vajinadan çıkmasına denir. Regl, fizyolojik bir süreçtir ve vücudunuzun olası gebelik için kendini hazırlamasıdır. Her kadından görülen bu aylık kanama, ergenlik döneminde başlar ve menopoz dönemine kadar devam eder.
Regl, genellikle 12 yaşlarında görülmeye başlansa da bu süreç bazen uzayıp bazen de kısabilir. Genel bir deyiş ile 9-15 yaş arası regl olma dönemi diyebiliriz ve bu regl süresi 45 ila 55 yaşlarına kadar devam edebilir. Bununla birlikte regl döneminde vajinadan gelen kanamanın miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Regl kelimesi halk arasında genellikle ‘’adet’’ diye de isimlendirilir. Bunun yanı sıra regl dönemi genel olarak 3 ila 8 gün sürer. Düzenli regl gören bireylerin sağlık sorunu olmadığını söyleyebiliriz.
Adet sancısı, tüm kadınların korkulu rüyası diyebiliriz. Adet sancısı nasıl geçer? kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazıları regl dönemin de hiç ağrı hissetmezken bazıları ağrıdan kıvanır.
Regl sancısını azaltma ve yok etme yöntemleri;
Adet düzensizliği, bir kadının aylık dönemiyle ilgili sorunlardır. Çoğu kadın için normal adet döngüsü 20 ila 35 gün arasında değişir. Bununla birlikte kadınların %15 ila %25’inde düzensiz adet olduğu bilinmektedir. Adet düzensizliği nedir? genellikle genç kızlarda ve menopoz dönemindeki kadınlarda görülür. Adet düzensizlikleri bazen altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Adet düzensizliği;
Adet düzensizliği genel olarak bu 3 kategoride şekillendirilir. Bunun yanı sıra adet düzensizliği, kanama miktarına göre de sınıflandırılır. Bu sınıflandırılma;
Adet düzensizliği, genç kızların ilk adet dönemlerinde çok sık görülebilir ve bu normaldir. Genellikle 3-4 ay içerisinde düzelmeler başlar. Bunun yanı sıra menopoz döneminde olan kadınların adet düzensizliği, son aşamalara doğru düzensiz hale gelecektir.
Peki normal şartlarda adet düzensizliği neden olur? diye düşündüğümüzde birçok nedeni vardır. Bu nedenler;
Stres, genel olarak birçok hastalığın habercisi olabilmektedir ve adet dönemini es geçmeyecektir. Vücut üzerindeki stres, adet döngüsünü etkileyen hormanal bozukluklara sebep olabilir. Sınav, hayatınızda ki yaşanan sorunlar, seyahat durumu vs. gibi durumları stres olarak örnek verebiliriz.
Doğum kontrol hapları aldığınızda, adet döngünüz düzenli olarak devam eder ve vücudunuz bu sisteme alışır. Daha sonra bu hapları kullanmayı bıraktığınız da ise vücudunuzun kendi doğal döngüsünü bulması birkaç ayı bulur.
Aşırı kilo kaybı ve aşırı yapılan egzersizler sonucu vücut hormonal sistem olarak uykuya geçer. Bunun sonucunda âdet kanaması bir süre yok olur ve beklenmedik anda şiddetli bir şekilde geri döner. Aşırı kilolu olan kadınlarda ise hormonal sistem etkilenir ve hamile kalmakta zorlandığı görülür.
Polikistik over sendromu, Tiroit, diyabet, Yumurtalık kistleri vs. gibi hormonal sebepli hastalıklar adet düzensizliğine sebep olmaktadır.
Her kadının adet döngüsü farklılık gösterebilmektedir. Bazı kadınların adeti seyrek görülürken bazı kadınlar ise sık görmektedir. Peki Adetin sık ve seyrek görülme nedenleri nedir? Bunları inceleyelim;
Gibi faktörler adetin sık görülmesine ve düzensiz olmasına sebep olabilir.
Gibi faktörler hiç adet görülmemesine sebep olabilir.
Ergenlik dönemi veya menopoz dönemlerindeki düzensizliklerde herhangi bir anormallik görülmediği sürece tedavi yapma gereği duyulmaz. Ancak bu yaş aralığında değilseniz ve bu süreç devam ediyorsa bir doktora görünmenizde fayda vardır. Önemli olarak unutmamanız gerek bir nokta ise adet düzensizliği tek başına oluşabilecek bir hastalık değildir. Eğer adet düzensizliği görüyorsanız bir hastalığın sebep olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir diye araştırdığımızda birçok yöntem bulabiliriz. Fakat öncelikle bir doktor ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra adet düzensizliğine iyi gelen bazı besinler ve uygulamalar vardır. Bunlar;
Zencefil sağlık açısından oldukça önemlidir ve adet düzensizlikleri bakımından da size yardımcı olacaktır. Adet sancılarını azaltmakta da oldukça etkilidir.
Düzenli olarak her gün 2 yemek kaşığı elma sirkesi içmek, adet düzensizliğinizi gidermeye yardımcı olacaktır.
Ananas içerisinde bulundurduğu enzimler sayesinde adet düzensizliğini tedavi eder ve sancı, kramp gibi faktörleri engeller.
Yoga, insan ruhu ve bedeni için oldukça sağlıklı bir uygulamadır. Yoga aynı zaman da adet düzensizliğini önler ve adet sırasında yaşanan ruhsal değişimi yatıştırır. Bunun yanı sıra adet sancısını en aza indirir. Düzenli olarak yaptığınız zaman faydasını siz de hissedeceksiniz.
Her zaman sağlıklı beslenmeye özen gösterir ve zararlı yiyeceklerden uzan durursanız hem adet düzensizliğiniz yok olur hem de vücudunuz kendini daha kolay toparlar. En önemli tedavi yöntemi besindir. Sağlığınız için yediğiniz besinlere dikkat ediniz.
Soğan her derde deva diyebiliriz. Soğan kürü, adet düzensizliğiniz için birebir doğal bir yöntem olacaktır. Adetiniz bittikten 7 gün sonra bir tane beyaz soğanı 2 bardak su ile kaynatın ve 15 gün boyunca her gün tüketmeye özen gösterin. Böylelikle adetleriniz daha düzenli hale gelecektir.
6
Harika2
Çok İyi2
İyi0
Kötü0
Eh İşte0
Çok Kötü