Bu Yazımızda Stresle Mücadele Etmenin Yolları, Stresinizle Başa Çıkmak İçin İpuçları, Stresle Baş Etmenin Yolları, Stresle Nasıl Baş Edilir?, Psikolojik Stres Nedir?, Sıkıntı ve Stresten Nasıl Kurtulurum?, Aşırı Stres Nelere Yol Açar?, İş Stresi ve Baş Etme Yolları, Stresi Nasıl Azaltabiliriz? Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Stresle mücadele etmenin yolları çok fazladır. Stres modern dünyamızda büyük sorunlar haline gelmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok fazla artış göstermeye başlayan stres, modern dünyanın bir hastalığı oldu diyebiliriz.
Streslerin çok fazla artmaya başlamasıyla birlikte stresle mücadele etme yolları da artmıştır. Stresler, uzun vadeli ve kısa vadeli olarak ikiye ayrılır. Kısa vadeli stresler hemen hemen her insanda görülmektedir.
Kısa vadeli stresler genellikle sınav, iş yerinde yaşanan talihsizlikler vs. gibi sebeplerden oluşur. Stresi oluşturan bu faktörler, halledildiği zaman streste yok olmuş olur.Uzun süreli stres ise karşılaştığınız zorluklar ile bu zorlukları atlatabilme becerileriniz arasında bir dengesizlik olduğunda meydana çıkar.
Stresle mücadele etmek için yöntemlerden bazıları;
Öncelikle stresinizin neyden kaynaklandığını bulun. Hangi konu veya olay sizi rahatsız ediyorsa ve çok fazla düşünmenize sebep oluyorsa o sizin stres kaynağınız olabilir. Stres yapan sorununuzu bulduğunuzdan onu düzeltmek ve stresinizi azaltmak daha kolay olacaktır.
Doğru nefes alıp verme genel olarak da sağlımız için çok önemlidir. Stres sorunlarının bir diğer sebebi de doğru solunum yapmamaktır. Bu sebeple doğru nefes alıp vermeye kendinizi alıştırın. Stresli olduğunuz zamanlar da rahat bir pozisyon alarak doğru nefes alıp vermeye başlayın. Bu sizi sakinleştirecektir.
Hayatınızda yaşanan ciddi olaylar, savaş durumu, dinlenme eksiklik vs. gibi faktörler uzun vadeli strese sebep olur. Peki stresle nasıl baş edilir? Stresle baş etmemiz için birçok yöntem vardır bunlardan bazıları;
Meditasyon, beden ve zihninizi rahatlatmada oldukça etkilidir. Meditasyon sizi stresten uzaklaştırır ve size yeni bir bakış açısı sağlar. Kendinizi stresten kurtarmak istediğinizde meditasyona koşabilirsiniz.
Uyku düzeni stresi önlemek için çok önemlidir. Bir birey sağlığı için 7 ila 9 saat uyumalıdır. Stresli olduğunuzda bile uykunuzdan taviz vermeyin. Uyku düzeninizi düzelttiğiniz zaman stresiniz de azalacaktır. Eğer stresinize etkili bir yöntem bulmak istiyorsanız öncelikle uyku düzeninize dikkat edin. Böylelikle her şeyi sağlıklı düşünüp, stresinizden kurtulabilirsiniz.
‘’Hayır’’ demek çoğu insana zor gelebilir. Yapmayı istemediğiniz bir konuya hayır demek yerine evet derseniz stresiniz artar. Bu sebeple hayır demeyi öğrenin. İstemediğiniz şeyleri yapmak zorunda değilsiniz.
Psikolojik stres nedir, vücudun olumsuz olaylardan etkilenmesi sonucu ortaya çıkan stres tepkilerinden biridir. Psikologlara göre psikolojik stres, zihnin oluşturduğu bir süreçtir. Genellikle psikolojik stres yaşadığımızda çeşitli semptomlar yaşayabiliriz; kaygı ve sinir, panik ataklar, kas gerginliği, baş ağrıları vs. Psikolojik stres semptomlarıdır.
Aynı zamanda psikolojik stres 3 dönemden oluşur. Bu dönemler;
Aşırı stres, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Gün içerisinde hepimiz stres yapabiliriz. Ama bu stresin düzeyi size bağlı. Eğer azaltmaya çalışmak yerine daha da artmasına yardımcı olursanız sağlığınız açısından oldukça büyük zararlar alabilirsiniz.
Aşırı stres nelere yol açar? Konu başlığımız ile size aşırı stresin tehlikelerinden bahsedeceğiz;
Aşırı stresin yol açtığı hasarlardan en önemlileri bunlardır. Bu sebeple sağlığınız için aşırı stres yapmamaya dikkat edin.
İş stresi, çalışan her birey için görülen bir durumdur. Yaptığınız işi çok sevseniz bile bazen olumsuzluklar yaşayabilirsiniz ve bu stres haline gelebilir. İş yeri stresi oldukça normaldir fakat bu stresi uzatmamalısınız ve iş stresiniz ile baş etme yollarını denemelisiniz. Eğer sevmediğiniz bir işte çalışıyorsanız sürekli stres halinde olacaksınızdır. Bu sebeple sevdiğiniz işleri yapmaya veya yaptığınız işleri sevmeye özen gösterin.
İş stresinin birçok kaynağı vardır bunlar;
Bu kaynaklar iş stresinizi arttırmak için oldukça etkilidir. Peki iş stresiyle nasıl baş edebiliriz? Bunları inceleyelim;
Strese karşı korunmanız gerektiğinde, öncelikle vücudunuza ve sağlığınıza iyi bakmanız gerekmektedir.
İş yerinde yapmanız gerekenler üzerinde strese girmekten korkuyorsanız, sorumluluklarınıza öncelik verin.
Stres, aniden ortaya çıkmaz, yavaş yavaş gelişir. Peki ortaya çıkan bu stresi nasıl azaltabiliriz? Bunun için birçok yöntem vardır. Bunlar;
Stresli hissettiğiniz zaman hemen en yakın arkadaşlarınızı veya sevdiğiniz kişileri arayıp onlarla görüşebilirsiniz. Bu size, kendinizi daha iyi hissettirecektir. Güvendiğiniz ve sevdiğiniz kişiyle sorunlarınızı paylaşmak stresi azaltmakta oldukça etkili bir yoldur.
Stresli olduğunuz zamanlar da stresinizi azaltmak için rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz böylelikle stresiniz azalır. Ne demişler ‘’müzik ruhun gıdasıdır.’’
Stresinizi azaltmak için şehir hayatından uzaklaşmak size iyi gelecektir. Kendinize bir zaman ayırın ve o zamanı doğada dinlenerek geçirin.
Stresli zamanlarınız da farklı hobiler bulup ve onlarla uğraşmak stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Yeni bulduğunuz bu hobi bir süre dikkatinizi farklı bir yöne çekmede yardımcı olacaktır.
Stres azaltma konusunda kokulu mumlar oldukça etkilidir. Birçok insan tarafından sevilen kokulu mumlar, stres ve endişe duygularınızı azaltacaktır. Bunun için stresli hissettiğiniz de bir kokulu mum yakarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Nikotin kullanıcıları genellikler bunların stres azalttığını düşünür fakat bu söylem oldukça yanlıştır. Nikotin, aslında fiziksel uyarıcıları arttırarak vücuda daha fazla baskı uygular. Bu uygulanan baskı sonucunda birey kendini streste hisseder. Stresi azaltmanın bir yolu olarak nikotin kullanmayı bırakabilirsiniz.
Stresinizi azaltmak için vücudunuzu rahatlatıcı hareketler yapın. Böylelikle vücudunuz her zaman zinde kalır ve stres oluşmasını önler. Esneme tekniklerine örnek olarak; topuk duruşu, kelebek duruşu, melek duruşu gibi hareketler yapabilirsiniz.
30
Harika12
Çok İyi16
İyi0
Kötü1
Eh İşte0
Çok Kötü
Çok yararlı ve bilgirendirici oldu teşekkürler 😊