Bu Yazımızda Festival Ödülü Alan Türk Filmleri, Ödül Alan Türk Filmleri 2017, Ödül Alan Türk Filmleri 2018, Ödüllü Türk Filmleri Listesi, Oscar Ödüllü Türk Filmleri İzle, En İyi Türk Filmleri, En İyi Türk Filmleri Listesi, 2018 Türk Filmleri Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Yurt dışında düzenlenen festivallerden ödül ile dönerek bizleri gururlandırmış birbirinden güzel 12 Türk filmini sizler için derledik.
Sıkıyönetimin en zorlu şartlar altında gerçekleştiği insanların acılı günlerinde İmralı Yarı Açık Cezaevi mahkumlarına izin veriri. Cezaevlerinden aldıkları bu izinle birlikte yola çıkan 5 mahkum yol boyunca çeşitli zorluklarla sınanacak. 5 ayrı yolcunun acıları ve yaşadıkları sıkıntılar başarılı bir şekilde seyirciye aktarılıyor.
IMDb Puanı: 8,2
Yönetmen: Şerif Gören, Yılmaz Güney
Ödüller ve Adaylıklar: Altın Küre Ödülleri- en iyi yabancı film adayı
Cannes Film Festivali: Altın palmiye ve FIPRESCI ödülleri
Hayatlarını Almanya’da devam ettiren Cahit ve Sibel 40’lı yaşlarındadırlar. Zaman zaman intihar eğilimleri gösteren bu ikiliden Cahit psikoloğunun da yardımıyla kendisini toparlamayı başarır. Cahit Sibel’e yardım etmek ister. Sibel ise evliliği kendisinin tek çıkışı olarak görür ve evlenmeye karar veriri. Sibel’in eşi daha tam olarak tanımadığı Cahit olur. Aynı evde yaşamaya başlayan Cahit ve Sibel ikili arasında günden güne artan bir çekim oluşmaya başlar.
IMDP Puanı: 8,0
Yönetmen: Fatih Akın
Ödüller ve adaylıklar: 54. Berlin Film Festivali’ne katılan film bu festivalden Altın Ayı ödülü ile dönmeyi başarmıştır.
Bir savcı ve doktorun 12 saatlik gerilim hikayesinin seyirciye anlatıldığı filmde kasabanın sıradanlığı ve yolların tek düzeyliği gibi sıradan konulara gönderme yapılıyor. Senaryonun şekillenmesinde Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra Çukur’un İdris babası Ercan Kesal’ın de emeği var.
IMDB Puanı: 7,8
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Ödüller ve Adaylıklar: 6. Asya Pasifik Film Ödüller-Juri Özel Ödülü
64. Cannes Film Festivali- Jüri Özel Ödülü
65. Uluslararası Haifa Film Festivali- En İyi Film Ödülü
Film bir aile trajedisine odaklanıyor. Kendi sorunlarıyla yüzleşmek üzere bu sorunlar yüzünden başkalarını sorumlu tutmaya çalışan egemen erkek psikolojisini izleyiciye anlatmaya çalışan filmde mekanlar ve atmosfer filmin konusuna uygun olarak hazırlanmıştır. Film yer yer izleyiciye Western tarzını anımsatıyor.
IMDb Puanı: 7,3
Yönetmen: Emin Alper
Ödüller ve Adaylıklar: 12. Osiasn’s Cinefan Film Festivali- En İyi İlk Film
18. Saraybosna Film Festivali- Jüri Özel Ödülü
19. Asya Pasifik Film Ödülleri- En İyi Film Ödülü
20. Palic Avrupa Film Festivali: En İyi Film Ödülü
21. Karlovi Vary Festivali- En İyi Asya Film Ödülü
Eski bir oyuncu olan Aydın ( Haluk Bilginer) artık emekliye ayrılmıştır. Emeklilik günlerini geçirmek için Anadolu’nun küçük bir şehrine taşınan Aydın’ın eşi (Melisa Sözen) ve kardeşi (Demet Akbağ) ile olan sorunlu ilişkisini anlatan filmde Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen ve Nejat İşler gibi isimler yer alıyor. Ülkemize sinemanın en prestijli ödüllerini kazandıran Nuri Bilge Ceylan Kış Uykusu Filmi ile de ödül almayı başarıyor.
IMDb Puanı: 8,2
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Ödüller ve Adaylıklar: Cannes Film Festivali- Altın Palmiye Ödülü
Ana Yurdu Filmi romanını bitirmek için anneannesinin köy evine giden Nesrin’in burada sürpriz bir şekilde annesi ile karşılaşmasını ve aralarında gittikçe yükselen gerilimi anlatıyor.
Yönetmen: Senem Tüzen
Ödüller ve Adaylıklar: 31. Varşova Film Festivali- En İyi Asya Film Ödülü
31. Varşova Film Festivali- FIPRESCI
32. Uluslararası Tiflis Film Festivali- En İyi Film Ödülü
33. Asya Pasifik Film Ödülleri- En İyi Senaryo Ödülü
20. yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye ile salınan Kadir’e emniyette yüksek bir pozisyonda görevli olan Hamza tarafından bir iş bulunur. Çöpçülük yapmaya başlayan Kadir’in bu işi tamamen göstermeliktir. Kadir’in asıl görevi çöpçü kılığında mahalle mahalle dolaşarak muhbirlik yapmaktır. Çöplerin içerisinde bomba yapımında kullanılan malzeme arayışı içerisinde bulunan Kadir bir mahallenin çöplüğünde bomba yapımına yarayacak malzemeler bulur. Daha sonra bu mahallenin kardeşi, Ahmet’in oturduğu mahalle olduğunu anlar. Kadir uzun zamandır görmediği kardeşi Ahmet ile yakın bir abi kardeş ilişkisi kurmak için çabalamaktadır. Ancak Ahmet abisi Kadir’i hep kendinden uzak tutar. Bu durum Kadir’i kardeşinin bir şeyler sakladığını düşünmeye iter.
IMDb Puanı: 8,2
Yönetmen: Emin Alper
Ödüller ve Adaylıklar: 72. Venedik Film Festivali- Jüri Özel Ödülü
8. Asya Pasifik Film Ödüller- Jüri Özel Ödülü
Türkiye Kore savaşında Kore’ye destek birlik yollamaya karar verir. Türkiye’den gidecek destek birliğin arasında Süleyman(İsmail Hacıoğlu), savaş esnasında ağaçlıklara saklanmış öksüz Koreli bir kız bulur. Himayesine aldığı kız ile birlikte birliğine dönen Süleyman ve arkadaşları küçük Koreli kızı aralarına alırlar. Süleyman ve küçük kız arasında sevgi dolu bir bağ gelişir. Süleyman Ayla ismini verdiği küçük kızı savaş sonrasında Türkiye’ye götürmek ve onu evlat edinmek ister. Ancak Kore’de geçerli olan yasalar nedeniyle Süleyman küçük kızı Türkiye’ye götüremez ve zorda olsa Ayla ile vedalaşmak zorunda kalır. Yaşanan bu olaylardan 60 sene sonra Süleyman Dilbirliği Ayla’yı bulmak için hareket geçer ve ona ulaşmayı başarır. Ayla filmi Kore savaşına katılmış olan Süleyman Dilbirliği’nin gerçek hikayesinden esinlenerek çekilmiştir.
IMDb Puanı: 9,2
Yönetmen: Can Ulkay
Ödüller ve Adaylıklar: Uluslararası Asya Film Festivali- İzleyici Oylarıyla En İyi Film Ödülü
Cape Town Uluslararası Film Festivali- En İyi Kurgu Yönetmeni Ödülü
Fyodor Dostoyevski’nin yeraltından notlar kitabından esinlenerek oluşturulan film hoşlanmadığı hatta nefret ettiği arkadaşlarının katılacağı akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem’in hikayesini konu alıyor. Bu yemekte başlayan ufak didişmeler git gide büyümeye başlıyor. Ego savaşının hat safhaya çıktığı yemekte geçmiş defterler gün yüzüne çıkartılmaya başlanıyor. Geçmişten gelen utanç dolu hesaplaşmaları gerçekleştiren Muharrem’i konu alan film bireyin yaşadığı varoluşsal sorunları irdeliyor.
IMDb Puanı: 7,2
Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Ödüller ve Adaylıklar: 12. Osian’s Cinefan Film Festivali- En İyi Film Ödülü
9. Uluslararası Film Festivali- En İyi Film Ödülü
12. Uluslararası Dubai Film Festivali- En İyi Film Ödülü
Demir yollarında yol bekçisi olarak çalışan Basri yalnız yaşamaktadır. Tek oğlu 18 sene öncesinde üniversite okurken gözaltına alınmış ve daha sonrasında oğlu Seyfi’ den hiçbir şekilde haber alamamıştır. Ondan bir türlü haber alamayan Basri için oğlu Seyfi ne ölüdür ne de diri… Oğlunun kayboluşunun ardından 6 sene sonra basri eşini de kaybeder. Kendisini yavaş yavaş tüm çevresinden ve toplumdan soyutlayan Basri’nin yaşamasının tek sebebi içinde asla kaybetmediği umudu olmuştur. İçinde yeşeren Umut sayesinde yaşama tutunan Basri’nin hayatı oğlunun bulunması için yazdığı dilekçeler, her gün kontrol etmek için bastığı tren yolları arasında gidip gelmektedir.
Babasının inşaat işlerini halleden getir götür işleri ile uğraşan Mertkan ( Bartu Küçükçağlayan), arkadaşları ile alışveriş merkezlerinde dolaşır, sağa sola bakar, arabayla tur atar ve hayatındaki boşluğu değerlendirmeye çalışır. Bu sırada karşısına Gül çıkar. Gül ile birlikte vakit geçiren Mertkan hayatındaki boşluğu anlamlı bir şeyle doldurmayı amaçlar. Ancak Mertkan’ın babası Kemal( Settar Tanrıöğen) Gül’ün kökenleri konusunda şüpheci bir tavır sergiler. Bunun üzerine Mertkan’ın seçim yapması gerekir.
IMDb Puanı: 7,4
Yönetmen: Seren Yüce
Ödüller ve Adaylıklar: Mumbai Film Festivali- En İyi Film Ödülü
67. Venedik Film Festivali- Geleceğin Aslanı Ödülü
Geçimleri ve tüm hayatları hayvancılık üzerine kurulu bir aşiretin başı olan Hamo’nun (Tuncel Kurtiz) oğlu Şivan (Tarık Akan) düşman aşiretin kızı ile evlidir. Hayvancılık eskisi kadar para getirmemekte ve ailenin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu sebeple maddi durumu git gide bozulan Homo’nun oğlu Şivan aşiretten ayrılmak istediğini babasına açıklar. Bunu duyan Hamo adeta deliye döner. Ellerinde kalan son sürüyü Ankara’ya götürme planı yapan Hamo oğulları ve emrindeki adamları ile birlikte Sürüyü Ankara’ya götürmek üzere Tren ile yolculuğa çıkarlar.
160
Harika95
Çok İyi373
İyi0
Kötü4
Eh İşte0
Çok Kötü