Bu Yazımızda Zona Nedir?, Zona Nasıl İyileşir?, Zona Nedenleri, Zona Belirtileri, Zona Tanısı Nasıl Konur?, Zona Tedavisi, Zona Tedavisinde İzlenen Yöntemler, Zona Aşısı, Zona Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?, Zona Hastalığı Tekrarlanır Mı?, Zona (herpes zoster) Komplikasyonları Nelerdir? Detaylar Yazımızda.
İÇİNDEKİLER
Zona nedir? Zona hastalığı bir tür deri hastalığıdır. Cilt yüzeyi üzerendi kabarcıklar zona hastalığının en büyük belirtisidir. Zona hastalığına neden olan virüsün adı Varicella Zozter’dir. Varicella Zozster virüsü vücutta sinir iltihapları meydana getirtir. Halk arasında adı “gece yanığı”dır. 50 yaşın üzerinde sıklıkla görülen bir hastalıktır. 4 farklı çeşidi vardır. Oftalmi, otik, kranial ve oraldır türlerinin adı. Hastalığın oluşum sağladığı bölgede ilk şikayetler hafif batma, ağrı ve yanma hissidir. Bu belirtilerin ardından kızarık içi su dolu kabarcıklar baş gösterir. Zonanın bulunduğu bölgeler de lenf bezleri şişerek ağrıyı arttırır
Çocukken geçirilen suçiçeği hastalığı, içinde bulundurduğu varicella zozster virüsünü bünyemizde yuvalanmasına bazen olanak sağlar. Varicella zozster virüsü, kişinin vücuduna yerleşip bağışıklık sisteminin çökmesini bekler. Vücut bağışıklık sistemini kaybettiğinde ise virüs, zona hastalığına sebep olur. Virüsün neden birde bire sinirleri aktif ederek zonaya sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Sadece bağışıklığın azaldığı bir dönemi beklediği bilinmekte.
Bağışıklık sisteminin yanı sıra, stres, depresyon, kanser ilaçlarının kullanımı, dengesiz ve yeterli beslenme, besin zehirlenmesi, yoğun iş temposu ve üzüntü zona hastalığının bir başka belirtileridir.
Zona hastalığının belirtileri kişinin yaşına, bağışıklık sistemine göre farklılık göstermektedir. Zona hastalığına sahip olan virüs, omurganın sağ ve sol tarafında yer alan sinir köklerinde, bağışıklık sisteminin çökmesi ile aktif olduğundan o bölgelerde ağrı, yanma ve batma hissi olur ilk zamanlarda. Sonrasında deride kızarıklıklar oluşmaya başlar. Ardından kızarmış deri su toplar. Halsizlik, ateşlenme, sürekli yorgunluk hastalığın diğer belirtileridir.
Dermatolojik muayene ile zona tanısı konulur. Tanının konmasında yardımcı olan faktörler, içi su dolu kızarık kabarcıkların derideki varlığıdır.
Zona nedir?, nasıl iyileşir? Suçiçeği hastalığı sonrası vücudumuzda kalan varicella zozster virüsünün, bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu yuvalandığı bölgedeki sinir köklerini uyandırarak ortaya çıkan zona hastalığında en önemli nokta, ağızdan alınan antivirallerdir. B vitamini zona hastalığında görülen postherpetik nevralij adlı şiddetli ağrıların yatıştırılması tedavi sırasında büyük önem arz etmektedir. B vitamini ise ağrıların yatışmasında büyük etkiye sahiptir. Tedavi çeşitlilik gösterebilmektedir. Sebebi ise, herkesin aynı tedaviye aynı dönüşü sağlayamamasıdır.
Zona tedavisinde izlenen yöntemlerdir. Fakat tüm tedaviler denese dahi bazı durumlarda ağrılar uzun süreler devam edebilmekte.
Zona aşısı, her bireyde etkili değildir. Zona aşısının etkili olabilmesi için, kişinin varicella zozster virüsü ile daha önce karşılaşmamış olmaması gerekmektedir. Zona aşısının etkisi 5 yıl sürmektedir.
Zona bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat zona hastalığının neden olduğu yaralara, yapılan temaslar sonucunda kişi daha önce suçiçeği olmadıysa suçiçeği olur.
Zona virüsü her bağışıklık zayıfladığında tekrar etmeyebilir. Zona tekrarlanmayan bir hastalık olarak görülmesine rağmen istisnai durumlara sahip olduğu için emin olunan bir yargı değildir.
Zona hastalığına neden olan virüs bir çok komplikasyona da sebep olabilmekte.
Post-herbetik nevraji: Zona tedavisinden 30 gün sonra geçmeyen veya yeni çıkan ağrıya post-herbetik nevraji denir. Sürekli yanıcı bir ağrı ya da aralıklarla zonklayan bir ağrı şekline sahiptir.
Gibi komplikasyonlar bağışıklık sistemi daha düşük bireylerde görülme olasılığı yüksektir.
517
Harika180
Çok İyi963
İyi0
Kötü5
Eh İşte0
Çok Kötü